Pulsno svetlo je visoko sofisticirana tehnologija koja koristi svetlosnu energiju na brz, efikasan i ne  invazivan način, tretirajući velike regije lica i tela, obuhvatajući trajno uklanjanje malja, starenje kože (fotorejuvenaciju), fleke i problematičnu kožu ( akne i upalne procese).

Svetlost blica, emitovana na određenim mestima, deluje direktno na kožu i dlaku zavisno od talasne dužine koju koristi, ali uvek kroz prirodne provodnike , hromofor- melanin koji se nalazi u tkivima i dlaci.

Ova brza i bezbolna metoda čini da se odmah vide i najmanji rezultati, kao i značajni rezultati tokom vremena. Ovaj metod se naziva progresivna depilacija i podmlađivanje.

Prednosti IPL tretmana:
  • Neablativan (neagresivan)
  •  Bezbolan
  •  Jendostavan i brz
  • Ne zahteva mnogo vremena

Svetlost absorbovana od strane melanina u kosi transformiše se u toplotu i efektivno uništava koren dlake

Kolagen efektivno absorbuje spektar svetlosti od 560- 1200nm. Ovo rezultira selektivnom termolizom što dovodi do zagrevanja kolagena i kontrakcije kolagenih snopova.

Svetlost absorbovana melaninom transformiše se u toplotnu energiju. Ovaj proces izaziva destrukciju pigmentnih molekula, a fagociti dalje omogućavaju čišćenje kože.

Svetlost koju hemoglobin absorbuje pretvara se u energiju čineći efektivnom kauterizaciju endotelijalnih zidova kapilara.